Geschiedenis Baghus Schoenen.

 

Baghus Schoenen bestaat inmiddel meer dan 130 jaar. Een echt schoenmakers geslacht dus, waarvan J.H. Baghus uit Roermond de grondlegger was.

 

Het begon allemaal met overgrootvader Baghus die in 1881 in Roermond een schoenhandel startte. Hij had 5 zonen die eveneens het vak in gingen. Hubertus Baghus begon in 1902 een zaak in Tegelen, Willem Baghus deed dat in 1904 in Maasniel, 1905 begon Jos Baghus in Peij, deze Jos was eveneens in 1936 de grondlegger van het vroegere sport en shoe in Roermond, in 1922 startte Frits Baghus in Echt en zoon Piet Baghus startte in 1926 in Swalmen een schoenenzaak.

 

In 1922 was de zaak in Echt nog gevestigd in de wijnstraat in Echt, het huidige pand van restaurant Sfinx, totdat er in 1952 verhuisd werd naar het nieuw gebouwde winkelpand aan de Bovenstestraat 8a alwaar Baghus schoenen nog steeds gevestigd is.

 

Jos Baghus, zoon van Frits nam het bedrijf in Echt van zijn vader over in 1947 en zijn zuster Mia Baghus begon in 1952 in Peij een schoenenwinkel. Heden ten dagen wordt de familie traditie voortgezet door Dré Baghus, inmiddels het 4e geslacht. Hij begon in 1979 in het familie bedrijf mee te werken en nam het bedrijf uiteindelijk over. Hij is daarmee voorlopig de laatste van een roemrijk schoenmakers geslacht waarvan het einde echter nog lang niet in zicht is.

Tijden zijn veranderd. Sterk veranderd zelfs. Van handwerk naar fabriekswerk. Van jute zakken naar schoendozen, van dozen in de winkel tot interieur etalering. Steeds werden de eisen van de tijd aangepast in het zaken doen. Wat het assortiment betreft waren er vroeger weinig variatie-mogelijkheden. Men kende lage en hoge schoenen in de kleuren zwart en bruin, dat was het wel zo’n beetje. Vroeger maakte men bij Baghus de schoenen zelf, handmatig, men had weinig tot niets van doen met mode maar langzaam aan kwamen vertegenwoordigers van schoenfabrieken langs de deur om hun waar te verkopen. Handwerk schoenen konden prijstechnisch niet meer concurreren met fabriekswerk en verdwenen dan ook uit het straatbeeld.

 

Het schoenmakersambacht ging echter niet  verloren want ook Dré Baghus heeft zich het vak van vader op zoon en middels vakcursussen in 1980 eigen gemaakt. Dus de schoenkennis zit er na 4 generatie ingebakken bij Baghus.

 

Er zijn nog  veel bewaard gebleven advertenties uit 1932, welke verhalen over de voor onze begrippen extreem lage prijzen. Maar als men bedragen als 2,95 voor leren herenschoenen en 45 cent voor kinderschoenen projecteert in die tijd blijkt dat een goed verdienend arbeider toch altijd nog driekwart week moest ploeteren alvorens hij dat bedrag van 2,95 verdiend had. Zulke schoenen gingen in die tijd natuurlijk wel 25 jaar mee en werden nog geregeld verzoold.

 

Het is nog niet zo gek lang geleden dat er in Nederland en met name in Noord Brabant veel schoenen geproduceerd werden. Heden ten dagen zijn er slechts een handje vol die de concurrentie overleeft hebben met zuidelijke landen als Italie, Portugal en Spanje. Deze zuidelijke landen ondervinden op dit moment hevige concurrentie van met name China.  Veel Nederlandse en Europese merken laten echter hun schoenen produceren in die oosterse landen om prijstechnische redenen. Voor schoenzaken als Baghus betekent dit dat er vroeg op pad gegaan moet worden om de kollektie samen te stellen voor het nieuwe seizoen. Beurs bezoeken in Nederland, Duitsland, Belgie en Italie beginnen al in augustus voor de levering van schoenen voor de volgende zomer. Telkens op zoek naar nieuwe originele merken en modellen. Dit was in vroegere jaren ondenkbaar maar vandaag de dag ontkomt niemand aan deze trend.

 

Verbouwingen en aanpassingen.

 

Het pand aan de Bovenstestraat heeft in de loop der jaren de nodige verbouwingen achter de rug. Het huidige pand werd gebouwd in 1952, in 1972 vond er een grote verbouwing plaats die het vloeroppervlak verdrievoudigde. Van 1972 tot 1999 werd met name het interieur vernieuwd.  De laatste ingrijpende verbouwing vond plaats in 1999. Deze vooruitstrevende verbouwing van ex- en interieur werd alom geprezen in de vakpers en is ook nu nog een toonbeeld van durf en een inspiratiebron voor anderen. In de loop der jaren is de winkel gegroeid van 60 vierkante meter tot vandaag de dag 300 vierkante meter.

 

Heden.

 

Baghus schoenen is sinds 1881 een begrip op het gebied van dames-, heren- en kinderschoenen. U vindt hier een verrassende kollektie modische schoenen van trend bepalende merken in een net zo verrassend interieur met bij binnenkomst de glazen zuilen waar u schoenen thematisch kunt bekijken en al snel een indruk krijgt van het aangeboden assortiment wat zo uiteenlopend is dat u vanzelf nieuwsgierig wordt naar het totale aanbod. Een enthousiast team van deskundige medewerkster laat hier u graag kennis mee maken.

 

De huidige kollektie van Baghus schoenen is een internationale kollektie van modische schoenen tot en met comfortabele sportieve lijnen voor hem, haar en de kids.

 

Het is verbazingwekkend dat er telkens weer nieuwe items en merken aan het assortiment toegevoegd worden en er ook binnen een seizoen telkens weer nieuwe items te vinden zijn. Constant is men hier bezig om nieuwe mode verschijnsels snel in huis te hebben en te voldoen aan de interesse van de consument.

 

Damesschoenen van life-style merken zijn ruim vertegenwoordigd net zoals Italiaanse schoenen van o.a.  Mjus, Airstep, DL-Sport enz. in de maten 36 tot en met 42. Naast deze modische groepen vindt u ook comfort schoenen van o.a. Wolky, Ara en Gabor, schoenen die geschikt zijn voor losse steunzolen en verkrijgbaar in diverse wijdte maten.

 

Herenschoenen vertegenwoordigen eveneens een groot deel van de kollektie bij Baghus. Merken als Van Bommel, Floris van Bommel, Mephisto, Nubikk, Cruyff enz. variëren van klassiek tot modisch en comfortabel in de maten 39 tot en met 46.

 

Kinderschoenen vindt u vanaf maat 18 tot en met maat 39 in de meest uiteenlopende variatie voor jongens en meisjes. Nadat de voeten zijn opgemeten heeft u keus uit een keur van merken als  Red Rag, Clic, Giga, Shoesme, Develab, EB, Freesby enz. Deze vormen een bijzondere en totale kollektie voor de kids.

 

Schoenreparaties hebben sinds het begin van het bestaan van Baghus Schoenen deel uitgemaakt van de bedrijfsvoering. Ook nu nog kunt u hier terecht voor alle voorkomende schoenreparaties van klein stikwerk tot compleet nieuwe onderwerken, zool- en hak verhogingen en andere semi-orthopedische aanpassingen.

 

Schoenfournituren zoals veters, schoencreme, inlegzolen, steunzolen en alle belangrijke onderhoudsproducten vindt je volop bij Baghus Schoenen.